Thursday, August 27, 2009

O.N.L.Y_O.N.E

Mak..
ksh syg ku pd nye,amat mendalam..
aku dapat melihat kesusahan mak sbb aku yg sentiasa ada bsama mak di rumah..
kdg2,kami bertelingkah..maklum la,kdg2 ada sesetengah pkara buat kami xsependapat..
mak cukup tabah mhadapi segala rintangan dan masalah yg xhenti2 melanda diri mak..
apatah lg,dgn keretakan antara mak dan ayah 1 tika dulu..












alhamdulillah,skg hny ada masalah2 kecil melanda..
andai mak xdpt tangani masalah2 ni..da tentu mak da susah hati..
aku tau,mak cb untuk mjdi seorang yg tabah sebaik mungkin..
aku masih ingat lg,lpas kematian opah,mak jatuh sakit..sampaikan masuk hspital..
aku la yg menemani mak di hospital..

pas balik keje,aku amik baju drumah,kmudian trus g hspital,tdo sn..
pkul 8 pg,trus aku g tmpat keje..itu la rutin aku selama mak dhospital..
mak harus djaga,apatah lg,mak ada sakit asma..
pe skalipon..aku mmg sygkan mak..
kdg2 xde niat nk lawan ckp mak..
mak la kwn aku dunia akhirat..
always love u,mum..

Wednesday, August 26, 2009

Moreh Di Kampung

salam..
smlm,aku sekeluarga bbuka di kampung ayah..
opah buat moreh di masjid..
adik bradik ayah,smua ada..
riuh jgk umah opah jd nye..
ye la,cucu2 ramai yg balik..
yg kecik2 smua dok berlari2 kat atas..
bgegar umah..hehehe
yg ne ank2 dara,makcik2 smua kat dapur tlg hidang makanan2..
bla tgk smua tu,best jer..kan?
ne x nye,smua bkumpul..
wlupon kami xrapat dgn adik bradik ayah,wlu mcmna skalipon,dorg ttp makcik dan pakcik ktaorg..
opah..hmmm..tgk smlm,da xbp larat..
sambil duduk atas bangku,tgk kerenah ank2 dan cucu2..
panjangkan la umur opah..ya allah..
bla tgk opah smlm,teringat plak pd opah parit yg da meninggal..
rindu sgt kat opah..
teringat saat2 bbuka bdua je ngn opah..
alahai...menitik airmata aku..
moga opah dtmpat kan bsama2 org yg beriman..amin..
pe yg aku harapkan,ikatan keluarga xputus wlu pe jua keadaan skalipon..
insyaallah..


PERGI X KAN KEMBALI


bla teringatkan kematian,teringat aku pd arwah abg dan kakak mak yg br meninggal..
arwah pak long meninggal disebabkan kegagalan jantung berfungsi dgn baik..
apatah lg,hati pak long bengkak..
keluarga aku ckup rapat dgn pak long,apatah lg mak sbgai adik yg xlupa jenguk pak long stiap kali kami g shah alam..
allah amik nyawa pak long pd umur 72thn xslp aku..
seminggu kmudian,arwah mami plak tlantar di hospital..
punca pd mulanya,mami tjatuh dr motor pas amik cucu2 blik skola di kg balun,slim river..
bla dimasukkan ke hspital,mami msih dlm keadaan baik..
bla dilihat pd zahirnya,muka arwah mami mmg saling xtumpah sprti opah parit..
beberapa hari di hspital slim,mami tpaksa di bawa ke hsptal ipoh..
menurut doktor,nk scan otak...
waktu tu,kami menangis..
sedih tgk keadaan mami..
nurse yg dlm ambulance apatah lg..aku dpt lihat airmata nurse tu..
balik dr ipoh,mami dimasukkan ke wad i.c.u..
ya allah..sebak ati aku ketika tu..
aku cm bayangkan andai mak aku yg berada di dlm wad tsebut..
astaghfirullahhhhh..
mintak dijauhkan smua tu..
sehari selepas tu,mami meninggal..
innalillah wainnalillah hirrojiun..
kami bergegas ke slim river dr sitiawan..
sampai di slim,aku dpt saksikan upacara mandi mayat..
di depan mata aku sndri,smpai la jenazah di kapankan..
aku lihat,jenazah senyum je..
sungguh,ni bkn rekaan..
arwah mami mmg baik orgnye..
tlalu baik..
jd,xmustahil jenazah dlm keadaan yg sedemikian rupa..
alhamdulillah smua bjalan dgn lancar..
jenazah slamat dikebumikan..
moga arwah pak long dan juga arwah mami dtmpatkan bsama org2 yg beriman..
al-fatihah.. 

Tuesday, August 25, 2009

P.E.R.M.A.T.A_H.A.T.I

kehadiran Naqhafid Haikal dlm hidup kami sekeluarga,btl2 buat kami ceria..
dgn keletah dia yg cukop mencuit hati..dgn tingkah laku nye yg buat ktaorg geram..
ala,syg...kdg2 pe yg kta buat,di ajuk nye balik..pandai sungguh







..kdg2,bla dia xde rs sunyi umah tu..mak apatah lg,asek tringat pd baby ni.. sabar la mak..ank org,kta kne jgk bg balik 1 hari nti..
nk tgu farish balik,lambat lg..
yg si farish plak (ank chik),1 hal..
xnk kat org..asek bkepit ngn mama papa dia..
geram btol..
long pon blom ada ank lg..da 3thn kawen..
mak ternanti2 ank long sbnrnye..
mgkn blom ada rezeki agknye..
xpela..sabar menanti..
sabar ye mak...!!


Monday, August 24, 2009

WEDDING AZIE+FIRDAUS

080809..tarikh keramat bg azie bakeri...
jika diikutkan,rmai yg pegi mambau,n9..
tp..bla masing2 sibuk,dan ada hal...aku je la yg gagahkan diri g mambau..
alhamdulillah,smpai jgk..
dan,aku xsgka azie knl aku lg..hehehe
ingtkan xknl..kalo xknal,wat malu aku je dtg..hehehe











alhamdulillah,smua bjalan lancar..
aku blik pon kol 2 wktu tu..
pjalanan dr mabau-klang,amik masa 3jam..
itu pon dicampur dgn SESAT!
hehehe
moga azie kekal bahagia ke akhir hayat,dan cpt2 dikurniakan ank yg comel..
AMIN......

KASIH ANTARA KITA



A.K.K GURLS 2001-2002
salam..
rindu rasa hati nk bjumpa dgn kwn2 lama di SMTKK..
maklum la,da 7thn meninggalkan alam psekolahan..
kbyakan dari dak A.K.K pon,rmai yg da kawen..
alhamdulillah,jodoh korg smpai dlu..
aku jgk tumpang gembira..
tambahan plak,ada yg da pon punyai cahaya mata,ada jgk yg masih menunggu permata hati..
eita skg da pon bgelar ibu kepada seorg ank lelaki..
murni plak,da mengandung 3bln hasil pkahwinan dia dgn en.hafiz..hehehe
syue..brita yg aku dgr aritu,bgitu menyayat hati..
ank yg dkandung slama 3bln,pegi tnpa diduga..
xpe la syu syg,ada rezeki 1hari nti..bykkan bsabar k..
rindu sgt nk kembali ke alam skola..
apatah lg,hdup dikelilingi kwn2 tsyg..yg dirindui..
mcm2 mslh yg dlalui bsama..
susah senang,K.I.T.A lalui bsama..
untuk teman2 tsyg..moga kalian sihat walafiat hndaknye dsamping org2 tsyg..
harapan aku..moga kta akn ketemu kmudian nti..
syg korg!!